вторник, 30 ноември 2010 г.

Загадката на Нил


Още от древни времена географите се питали:
От къде започва Нил? По въпроса къде са изворите му съществували различни мнения и легенди.
Древният географ Херодод се опитвал да реши тази загадка. Самият той бил на реката и първи от гръцките пътешественици потеглил нагоре по течението и. Достигнал първият голям праг при гр. Асуан. Херодот не успял да отиде по-нататък и се върнал обратно. Той непрестанно разпитвал всички срещани знаещи и просветени хора за началото на реката. Но както по-късно пише: "...нито един от тези, с които беседвах, нито египтянин, нито либиец, нито елин можаха да ми кажат нещо по този въпрос..."
Оттогава още много столетия Африка пази тайната на най-дългата река в света. Много експедиции се връщали безславно, но въпреки това давали научни знания за долината на реката. Все по-голям ставал интересът към загадката на Нил.
През 1768г. англичанинът Джейм Брюс от крайбрежието на Червено море успял да навлезе надълбоко в Етиопия. Той потвърдил вече полузабравените открития на гръцките и португалските пътешественици, че от високото Арисинско плато, от езерото Тана води началото си реката Сини Нил - един от двата клона, от които се образува могъщият Нил, оросяващ земите на Египет. ТАка на картата се появил Сини Нил.

Автор: Божидар Милев

Няма коментари:

Публикуване на коментар